tisdag 2 december 2014

Market Timing and Dumb Money

Det är ganska välkänt att privatpersoner är riktigt usla på timing av marknaden. Ofta tror jag många tittar tillbaka på de senaste årens avkastning och tar beslut utifrån det, tyvärr innebär det att man troligen kommer köpa när det är som dyrast och sälja när det är som billigast. Ett skämtsamt ordspråk är att man ska sälja aktier när aftonbladet skriver om hur mycket marknaden har gått upp och köpa när dom skriver om senaste tidens ras. Efter att ha läst How actual returns differ from average returns blev jag intresserad av att undersöka hur aktieägandet samspelar med den senaste tidens avkastning. Resultatet är lite skrämmande.


Som ni ser så verkar marknaden toppa ur på ungefär samma nivå av aktieinnehav hos hushållen och vi ligger väldigt nära den nivån. Senaste datapunkten är dock från juni men det borde komma en ny uppdatering under december eller januari som blir väldigt spännande. Vi ska dock vara försiktiga att dra slutsatser med ett sådant litet underlag. Sedan ska man också komma ihåg att det förmodligen hade varit mer relevant med amerikansk data då det knappast är Svenssons aktiespekulationer som styr världens börser. Å andra sidan skulle jag gissa att svenska hushålls agerande kommer vara väldigt likt dom amerikanska eftersom psykologin är den samma och OMX och S&P följer varandra väldigt väl.

Precis som i artikeln ovan så satte jag också ihop en graf med rullande tre, fem och tio års avkastning men jag la dessutom över en graf(log-skala) på S&P för att se eventuella samband. (Data från Yahoo Finance, månadsvis, 1950-2014)





Tre och fem år verkar vara bra utgångspunkter för att mäta huruvida marknaden har blivit överhettad eller inte. På treårsgrafen kan vi se att vi sällan har uthålliga uppgångar med nivåer över 50-70% och på femårsgrafen sticker både år 1987 och 2000 ut med nivåer på ca 200% och båda resulterade senare i kraftiga fall för aktiemarknaden. 10 års rullande avkastning verkar inte vara lika användbart, däremot kan vi se att 80 och 90-talet bjöd på fantastiska avkastningssiffror vilket såklart är varför många tror att "aktier alltid går upp". Det kanske är sant men ibland får man vänta väldigt länge, ungefär som merparten av 2000-talet.

Om vi nu lägger ihop detta med den första grafen med hushållens aktieägande så kan man dra slutsatsen att "smarta pengar", dvs Institutioner och duktiga investerare, köper när det är billigt och säljer sedan till "dumma pengar", dvs dig och mig, i takt med att börsen går upp och euforin stiger.

Tänk så här, om alla redan äger aktier, vem finns då kvar att köpa? Om alla redan sålt aktierna, vem finns då kvar att sälja? För att göra en vinst på en aktieaffär måste du sälja till någon som är villig att betala mer än vad du själv gjorde. Därför ska man ofta göra precis tvärt emot vad alla andra gör. På så sätt undviker man att bli "the turkey".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.