söndag 30 november 2014

Kampen mot dig själv

Att vara mänsklig är inte önskvärt när man agerar i finansmarknaderna. Hittade en bra artikel om olika "bias" som man måste övervinna för att bli en framgångsrik aktör både inom trading och investering. Du kan läsa hela artikeln här. Daniel Kahneman är annars expert inom detta område och om man inte har läst hans bok, Thinking fast and slow, så kan jag rekommendera den starkt!

Här är en sammanfattning av de olika "bias" som tas upp i artikeln och mina synpunkter kring dessa.

Bandvagnseffekten
Om alla andra har en annan åsikt än du själv är det väldigt lätt att påverkas och byta åsikt, liknande en typ av grupptryckseffekt. Faktum är att det förmodligen gör mer skada än nytta att läsa de flesta nyheterna från olika media. Om du har en åsikt som är uppbackad av en ordentlig analys gör du bäst i att hålla dig till den tills dess att analysen ändras.

Flockbeteende 
I likhet med bandvagnseffekten så har människor en tendens att agera likadant som alla andra människor, vi är trots allt flockdjur. Det är pga detta som olika bubblor uppstår i finansmarknaderna. Bara för att alla gör det betyder inte att det är rationellt.

Strutseffekten
När något går snett är det lätt att stoppa huvudet i sanden och hoppas att det ska gå över. I verkligheten krävs det dock ofta att man gör någon typ av åtgärd för att lösa problemet. Det klassiska exemplet är att man håller sina förlustpositioner alldeles för länge i hopp om att det vänder, när det egentligen hade varit bättre att klippa förlusten och gå vidare.



Utfallsbias
Det är väldigt vanligt att man fokuserar för mycket på resultatet av ett beslut istället för att fundera på varför det blev som det blev. Bara för att man satsade allt på en häst och vann så kanske det inte är en långsiktigt hållbar strategi och anledningen till utfallet kan vara fler faktorer som du inte tänkt på. Om du inte vet varför du vann så kan du inte upprepa bedriften.

"Overconfidence"-bias
64% av Sveriges bilförare tycker att deras körkunskaper är över medel och 84% av fransmännen tycker att dom är bättre än medel-"lovers". Detta är såklart en mattematisk omöjlighet och risken är stor att du också har för höga tankar om dig själv.

Självförbättringsbias
Om du pratar med en fiskare får han alltid fiskar som är rekordstora. Faktum är att vi gärna pratar om våra framgångar men sällan om motgångarna. Om du talar med en rådgivare så kommer denne säkerligen överdriva sin framgång och gärna berätta om sina fullträffar men berättar sällan om sina misslyckanden. Därför ska du alltid vara kritisk till information från andra.

Om du är medveten om dessa spratt som din hjärna spelar dig har du en chans att korrigera dina beslut och på så sätt inte bli lika hårt drabbad av effekterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.