söndag 24 maj 2015

IPO Statistics

Här kommer lite fakta om IPOs!

Jag tog listan från Trade-Ideas som ska innehålla IPOs från de senaste 12 månaderna. Excel ville inte ta fler än 250 kolumner(behövde vågrät lista till python) så jag fick nöja mig med A-T. Efter att ha rensat ut några stycken som yahoo inte hade data på så slutade listan på 227 tickers.

Avg 1st day return O2C: -0,59% (!?!)

Hade nästan kunnat garantera att den siffran skulle vara positiv, men det är väl därför man ska göra sin hemläxa. Kanske beror det på att alla "bra" bolag redan har noterats och att det nu kommer ut mera skräp än tidigare? Hade varit intressant med data från tidigare år. Kan också vara så att aktierna öppnar upp så pass mycket att det helt enkelt inte finns någon uppsida kvar.

Avg 2nd day return O2C: +0,45%

Andra dagen verkar tydligen vara bättre, kanske för att aktier har en tendens till mean reversion? Om första dagen är dålig ökar chansen att andra dagen är bra?

Något jag brukar kolla efter är om aktien öppnar över sitt IPO-pris. Om den gör det får vi följande:

Avg 1st day return O2C: -0,10%
Avg 2nd day return O2C: +0,11%

Om aktien första dagen stänger över sitt IPO-pris:
Avg 2nd day return O2C: +0,90% (!)

Amerikanare är väldigt knepiga när det kommer till siffror, man pratar gärna i "points" och absoluta termer. Man hör tex att en aktie gick upp 4 dollar eller att Dow Jones är ner X antal points vilket såklart är totalt ointressant om man inte vet vad aktien eller index stod i från början. Jag vet inte om dom är för dumma för %-räkning eller vad orsaken är. Hur som så är det lite av en kvalitetsstämpel att ha en dyr aktie i absoluta tal, så jag delade upp aktierna i 3 "buckets".

Open day1 < 10$:
Avg 1st day return O2C: -2,37%

20$ > Open day1 > 10$ :
Avg 1st day return O2C: -1,13%

Open day1 > 20$:
Avg 1st day return O2C: +1,56%(!)

Kanske finns det lite värde i hur "dyr" en aktie är? Åtminstone när det gäller IPOs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.