torsdag 22 januari 2015

"Börsen går alltid upp, på sikt."

Spännande dag med besked om eventuellt QE från ECB. Återigen verkar börserna sätta nya ATH och festen fortsätter. Perioden efter finanskrisen och framåt har varit en av världshistoriens bästa tider att äga aktier. Själv tycker jag fortfarande att det är för dyrt att äga aktier, kanske bedrar snålheten visheten. Ett problem som jag tycker uppstår vid dessa utdragna uppgångar är att folk får för sig att börsen är någon magisk sedelpress som alltid kommer generera avkastningar runt 15-20% i årstakt. Snittet är dock bra mycket lägre (runt 7-10% beroende på index och period) och som vi alla vet går det inte att alltid prestera över snittet. Om vissa perioder är bättre än medel så måste också vissa perioder vara sämre. "Börsen går alltid upp, på sikt" hör man ofta och inget skrämmer mig mer. Som om att det vore någon universell lag att alla företag alltid kommer växa och fortsätta vara lönsamma. Allt du behöver göra är investera och luta dig tillbaka. Ett självspelande piano.

En fråga som är värd att ställa till dessa personer, "börsen går alltid upp"-personerna, är om det gäller för alla nationer? Är det så att det bara gäller oss svenskar? Gäller denna lag om man bor i säg Frankrike? Vad är så speciellt med oss svenskar som gör att vår börs skulle vara så fantastisk i all framtid? Här är en översikt på några börser som inte alltid har gått upp. Ett bra nykterhetstest i dessa tider.Frankrike

Ryssland

Spanien

Brasilien

Italien

Så ja, om du bor i Sverige, Tyskland eller USA så framstår det kanske som att "börsen alltid går upp" men jag är säker på att så sa också folk i övriga länder och alla fick inte rätt. Ta inte för givet att Sverige alltid kommer stå i vinnarcirkeln.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar